Randevu: 0312 212 17 24

04
Eyl

Çevremizdeki Radyasyon Kaynakları

telimagesElektromanyetik radyasyon olarak adlandırılan radyasyonun en büyük kaynağı yaşadığımız binaların yapısında bulunan taş, toprak vb. maddelerden kaynaklanan Radon gazıdır. Doğada ayrıca güneş ışınları, su kaynakları, akarsular vb. birçok radyasyon kaynağı vardır. Yapay radyasyon kaynakları olarak ise cep telefonu vericileri, cep telefonları, televizyon ve radyo vericileri, mikrodalga fırınlar, röntgen cihazları, elektrikli cihazların çoğu gibi birçok şey sayılabilir. Sağlığımızı korumak adına en azından yapay radyasyon kaynaklarından mümkün olduğunca uzak durmakta fayda vardır. Bunların içersinde en çok gündemde olanı cep telefonlarının yaydığı radyasyonun zararlı etkileridir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar cep telefonlarının beyinde ısı yükselmesine sebep olduğunu ve bu etkinin çocuklarda daha fazla olduğunu göstermiştir. Cep telefonu kanser yapmaz demek için ise bu çalışmalar henüz yeterli değildir.

Günlük hayatımızda radyasyon maruziyetini azaltabilmek için neler yapabiliriz;

·         Elektrikli ve elektronik cihazlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak radyasyon etkisini azaltıyor. Örn; televizyonu en az 2 metre mesafeden izlemek, dizüstü bilgisayarları masa üzerinde kullanmak vb.

·         Telefonla konuşurken alışveriş merkezi, hastane ve benzeri metal içeriği çok ve cep telefonlarını çekiminin az olduğu yerlerde mümkünse az telefonla konuşmak

·         Cep telefonunu kulaklıkla kullanmak ve konuşma süresini en aza indirmek

·         Yatak odasında mümkünse elektrikli cihazları kullanmamak

·         Kullanılmayan cihazları fişten çekmek

·         Çocuklarımızı telefonlardan uzak tutmak…

Teknoloji bizim hayatımızı kolaylaştırır ama en azından kullanırken dikkat edeceğimiz küçük ayrıntılarla hayatımızı kötü etkilemesini en aza indirebiliriz.